Vores anbefaling
Gå direkte til den her »
Bedste budgetvenlige valg
Gå direkte til den her »
Bedste premium valg
Gå direkte til den her »
Perfekt til hjemmetræning
Gå direkte til den her »
Indholdsfortegnelse
En stepmaskine belaster dine benmuskler, din hjerte-kar-system og dine lunger på samme måde, som når du går eller løber op ad trapperne. Selve maskinen fylder oftest ikke særlig meget, hvorfor den er et godt valg til din hjemmetræning – særligt hvis du ikke har meget plads. Vi har set nærmere på 10 af markedets mest populære stepmaskiner – og efter gennemgangen får du en indkøbsguide, der hjælper dig til at vælge den helt rigtige model.
Har du brug for en bedre kondition, stærkere ben- og sædemuskler, eller leder du efter en effektiv måde at forbrænde kalorier på?
Så er en stepmaskine et godt valg til din hjemmetræning.
Samtidig oplever de fleste, at hjemmetræning på en stepmaskine virker afslappende og mentalt afstressende på grund af den rytmiske bevægelse. Det kan gøre en tur på stepmaskinen til en befrielse, hvis du har været stresset. Eller tit lider af tankemylder, når du kommer i seng.
Hvad er en stepmaskine?
En stepmaskine – også kaldt en stepper – er et relativt kompakt træningsredskab, der aktiverer de samme muskelgrupper, som når du går op ad trapper. Den er typisk udstyret to pedaler, der kan bevæge sig op og ned, når du træder på dem, ligesom nogle modeller også har håndtag, du kan holde fast i, mens du bruger maskinen.
På nogle modeller kan højden på trinene og modstanden i pedalerne justeres, så træningen gøres mere anstrengende. Og på den måde forøger effekten af at bruge maskinen.
Hvilke stepmaskine skal du vælge?
Der findes et utal af forskellige stepmaskiner på markedet. Lige fra de helt skrabede modeller, der kan det de skal, og til store, meget avancerede modeller, der er næsten lige så store som en crosstrainer – uden dog at give mulighed for den samme træning som denne.
Vi har set på de 10 mest populære modeller på markedet, og giver dig:
- En oversigt over de forskellige modeller, deres vigtigste produktegenskaber og fordele og ulemper.
- En indkøbsguide som hjælper dig til at definere dit behov – og finde den helt rigtige model til dig.
- Nogle gode tips til at komme i gang med at bruge din stepper, når du får den hjem.
Skal vi se at komme ud over stepperne?
Flere guides til hjemmetræning udstyr du muligvis kan bruge:
Vores anbefaling
Abilica CoreStep 360 Stepmaskine
- Vægt: 9 kg
- Størrelse (LxBxH): 33x51x27 cm
- Computer: Antal trin og tid
- Justerbar modstand: Ikke oplyst
- Justerbar trinhøjde: Ikke oplyst
- Pulsmåler: Nej
- Håndtag: Nej
- Maksimal brugervægt: 100 kg
Abilica CoreStep 360 Stepmaskine er en utroligt kompakt stepmaskine. Den består af et understel, som sikrer at maskinen står solidt, to pedaler og et display midtpå med information om tid og antal trin. Samt mulighed for at vælge mellem forskellige programmer.
Selve gangbevægelsen skabes ved at pedalerne vipper fra side til side, når du går på maskinen. Modstanden i pedalerne skabes ved hjælp af et par hydraulikarme, der samtidig sørger for, at du får et behageligt og jævnt tråd, når du anvender maskinen.
Ekstra bonus: Træner også kernemuskulaturen i ryggen og de skrå mavemuskler
På grund af pedalernes gang og placering på maskinen, kan du bruge maskinen fra begge sider. Det giver mulighed for 2 forskellige rotationer – og computeren i midten kan vendes, så du ikke skal aflæse displayet på hovedet, når du går den ene vej.
Samtidig kan du bruge maskinen som en såkaldt ”twist-stepper” på grund af den sideværts gang i pedalerne, der – udover den sædvanlige konditionstræning og styrketræning af benmusklerne – også træner din kernemuskulatur i ryggen. Samt de skrå mavemuskler, der ellers kræver øvelser, som behøver mere plads.
Det giver dig en ekstra bonus ved at vælge Abilica CoreStep 360 Stepmaskine – og gør den ekstra velegnet som hjemmetræningsudstyr.
- Træner også ryggens kernemuskulatur og de skrå mavemuskler
- Ekstrem kompakt maskine som er nem at stille væk efter brug
- Kan bruges fra begge sider, så du får du forskellige rotationer
- Solidt stel sikrer, at maskinen står fast under selv intensive træningspas
- Ingen håndtag at holde i under træningen
- Kun ganske få produktoplysninger på webshoppen
Bedste budgetvenlige valg
Abilica MiniStep 2.0
- Vægt: 6 kg
- Størrelse (LxBxH): 43 x 48 x 23 cm
- Computer: Tid, trin og kalorieforbrug
- Justerbar modstand: Nej
- Justerbar trinhøjde: Nej
- Pulsmåler: Nej
- Håndtag: Nej
- Maksimal brugervægt: 100 kg
Abilica MiniStep 2.0 er en lille, meget kompakt og prisøkonomisk stepper, som giver dig mulighed for at få effektiv konditionstræning derhjemme. Og også kan bruges som en pladsbesparende måde at varme op på.
Maskinen består af to frontmonterede pedaler med hydraulikstænger under, som skaber modstanden og sikrer et jævnt tråd.
Computer med letaflæseligt display
Foran pedalerne sidder computeren, som giver dig oplysninger om tidsforbrug, antal trin og estimeret kalorieforbrug på et letaflæseligt display.
Betjeningen er enkel. Tænd og nulstil computeren med den store røde knap under displayet, start din træning og aflæs informationerne i takt med, at du gennemfører dit træningspas.
Ingen justeringsmuligheder
Til gengæld giver stepperen dig ikke mulighed for at justere hverken højde eller modstand på pedalerne. Men til gengæld får du en stepmaskine til en uhørt lav pris, som sagtens kan bruges til at opnå gode resultater – både med hensyn til din kondition og styrken af dine ben- og sædemuskler.
Så er du i tvivl om en stepmaskine er noget for dig, er Abilica MiniStep 2.0 en god og billig måde at finde ud af det på.
- Den absolut billigste stepmaskine på markedet – det perfekte førstegangskøb
- Solid konstruktion som gør dig tryg ved at bruge maskinen – også til intense træningspas
- Let aflæseligt display med de vigtigste informationer om dit træningspas
- Ingen håndtag
- Ingen mulighed for at justere trinhøjde eller modstand
- Meget få oplysninger på webshoppens salgsside
Bedste premium valg
ProForm Pro HIIT H14
- Vægt: 102 kg
- Størrelse (LxBxH): 132 x 82 x 168 cm
- Computer: 14” stort display med alle tænkelige data
- Justerbar modstand: 26 forskellige modstandsniveauer
- Justerbar trinhøjde: Ikke oplyst
- Pulsmåler: Ikke oplyst
- Håndtag: 3 forskellige grupper af håndtag
- Maksimal brugervægt: 147 kg
ProForm Pro HIIT H14 ligner næsten en crosstrainer – men er et monster af en stepmaskine, som er udviklet til High Intencency Interval Training. Derfor er den udstyret med to forskellige håndtag, som giver dig et godt greb, uanset om du er i gang med en træningsperiode med høj intensitet. Eller en af de kortere restitutionsperioder. Det ene sæt håndtag kan bevæges, hvilket gør det nemmere at ”holde dig i sadlen”, når du er i gang med en af de intensive træningsperioder.
Så er du på jagt efter en virkelig effektiv HIIT stepper, der giver en effektiv konditionstræning og kalorieforbrænding – samt opbygger ekstra muskelstyrke – er ProForm Pro HIIT H14 det oplagte valg.
26 modstandsniveauer og stor skærm
Udover en skov af håndtag er maskinen udstyret med en stor 14” skærm. Herfra kan du vælge mellem hele 26 forskellige modstandsniveauer. Og se alle data fra dit træningspas, mens du træner.
På skærmen kan du også vælge mellem forskellige trænere, som guider dig gennem dit træningspas med live streams og optagede træningssessioner fra hele version. Det er næsten ligesom at møde op til holdtræning i fitnesscenteret. Men kræver et aktivt medlemskab af iFIT Family, som du får en 30 dages prøveperiode på, fra du begynder at bruge maskinen.
Pedalerne er store med kanter foran og på indersiden. Og en kraftig gummibelægning på pedalerne. Det sikrer dig et solidt fodfæste, og giver dig – sammen med de 2 forskellige former for håndtag – mulighed for at give den max gas uden at risikere at falde af maskinen.
Et ”stort skrummel”
Samtidig er ProForm Pro HIIT H14 et ”stort skrummel” at have stående. Den vejer over 100 kg og kræver god plads. Men det er synd at gemme den væk. For den skriger til alle som kommer på besøg, at her bor der én, som går op i sin hjemmetræning. Og for hvem, kun det bedste af det bedste er godt nok.
Skulle der blive brug for det, kan du nemt flytte maskinen ved at vippe den over på de to små hjul, som sidder forrest på de to kraftige rørvanger, som maskinen står på.
- En virkelig seriøs, effektiv og solid maskine til dig, der tager din hjemmetræning seriøst
- 2 forskellige håndtagsgrupper, solide pedaler og stor 14” skærm
- Mulighed for at se træningssessioner, som booster din træning med abonnement på iFIT Family
- Let at flytte rundt på derhjemme trods en vægt på maskinen på over 100 kg
- Fylder meget, vejer meget – både under træning, og når maskinen ikke er i brug
- Koster adskillige gange mere end en traditionel stepmaskine – dyr, men dejlig
Perfekt til hjemmetræning
Odin Ministepper Stepmaskine
- Vægt: Ikke oplyst
- Størrelse (LxBxH): Ikke oplyst
- Computer: Skridt, tid, kalorier, scan med videre
- Justerbar modstand: Nej
- Justerbar trinhøjde: Nej
- Pulsmåler: Nej
- Håndtag: Ja, to elastikker med håndtag kan klipses på hver pedal
- Maksimal brugervægt: 100 kg
Odin Ministepper Stepmaskine er en yderst prisgunstig stepper til din hjemmetræning. Den minder meget om gennemgangens budgetvenlige valg. Men giver dig yderligere den fordel, at der er mulighed for at klipse et par elastikker med håndtag på hver pedal.
Det giver dig noget, du kan holde fast i under træningen. Samtidig kan du også træne armene ved at bruge elastikkerne som træningselastikker. Det øger intensiteten og effektiviteten af din træning.
Effektiv all-round træning
Så udover den almindelige konditions- og muskeltræning af ben- og sædemuskler, får du også mulighed for at træne musklerne i overkroppen. Altså får du en mere all-round træning ud af at bruge stepmaskinen i forhold til andre modeller uden håndtag.
Samtidig kan du glæde dig over, at håndtagene ikke står og stritter op fra maskinen, så de skal tages af, hvis du har brug for at sætte maskinen væk efter hver træning. I stedet vinder du bare elastikkerne løst op om håndtagene, og lægger dem på hver pedal.
Så er maskinen lige til at skubbe ind under et bord, en seng eller et andet møbel med lidt høje ben.
Praktisk, nem og effektfuld – og masser af værdi for pengene.
- Elastikhåndtagene giver mulighed for at træne arm- og andre muskler i overkroppen
- Fylder ingenting i højden, selv om stepperen er udstyret med håndtag
- Computer med mange forskellige data som vises på letaflæseligt display
- Solid og robust på trods af en forholdsvis lav pris på produktet
- Elastikhåndtagene beskytter dig ikke mod fald under intens træning
- Pedalernes høje og modstand kan ikke justeres
Odin CPRO9 Mini Stepper
- Vægt: Ikke opgivet
- Størrelse (LxBxH): Ikke opgivet
- Computer: Antal skridt og kalorieforbrug
- Justerbar modstand: Nej
- Justerbar trinhøjde: Nej
- Pulsmåler: Nej
- Håndtag: Træningselastikker med plastikhåndtag
- Maksimal brugervægt: 100 kg
Odin CPRO9 Mini Stepper er endnu en stepmaskine med frontmonterede pedaler med gaspatroner under pedalerne til at give modstand og bevægelse til pedalerne.
Foran mellem pedalerne finder du den indbyggede onboard computer, som giver dig oplysninger om antal skridt og kalorieforbrug for hvert træningspas.
Elastikhåndtag medfølger
Ligesom til Odin Ministepper Stepmaskine medfølger der et sæt træningselastikker med plastikhåndtag, der kan klipses på hver pedal. Det giver dig både noget at holde fast i under de mere intensive træningsperioder. Samt mulighed for at bruge træningselastikkerne til at træne musklerne i armene og overkroppen på forskellig vis.
Pedalerne er betrukket med plastik med et solidt mønster, og et særligt nubret, grønt område, som giver et ekstra godt fodgreb, når du løber på maskinen.
Overall virker designet lidt billigt – ligesom prisen. Men på trods af at udseendet og prisniveauet er lidt imod den lille, effektive maskine, får du langt mere kvalitet i praksis, end du betaler for.
- Virkelig prisbillig model i overraskende høj og solid kvalitet i forhold til prisen
- Træningselastikker med håndtag giver mulighed for at træne muskler i overkroppen
- Solidt mønster på pedalerne giver et godt greb – også når træningen bliver intensiv
- Ser væsentligt billigere ud i designet end kvaliteten reelt set opleves
- Ingen mulighed for at indstille højde og modstand på pedalerne
Odin Stepper med håndtag
- Vægt: Ikke opgivet
- Størrelse (LxBxH): Ikke opgivet
- Computer: Antal skridt og kalorieforbrug
- Justerbar modstand: Nej
- Justerbar trinhøjde: Nej
- Pulsmåler: Nej
- Håndtag: Ja, hele to sæt
- Maksimal brugervægt: 100 kg
Med en Odin Stepper med håndtag får du rigtige håndtag at støtte dig til under din steptræning. Samt meget nemmere ved at aflæse den indbyggede computer. For displayet sidder nemlig placeret mellem håndtagene, så du slipper for at bukke dig under træningen for at aflæse displayet.
Prisgunstig med 2 sæt håndtag
Samtidig kan du glæde dig over, at du til en yderst gunstig pris får hele to sæt håndtag med. Både solide håndtag du kan støtte dig til. Og et sæt træningselastikker med plastikhåndtag du kan bruge til at træne musklerne i arme og overkrop. Det er bare at klipse hver enkel træningselastik i et øje på fronten af pedalerne.
Udfordringen med Odin Stepper med håndtag er, at det kræver lidt mere plads, når du skal opbevare maskinen. For det stationære håndtag skal skrues af, hvis du har brug for at pakke stepperen væk efter hvert træningspas.
Så vil du have bedre sikkerhed, et mere effektivt træningspas og en solid stepmaskine til en yderst favorabel pris, giver denne model dig mere end fuld valuta for pengene.
- Den billigste model på markedet med stationære håndtag
- Træn overarme og muskler i overkroppen med træningselastikker med plastikhåndtag
- Nemt aflæseligt display i midten af det stationære håndtag
- Kræver ekstra plads ved opbevaring, da det stationære håndtag ikke er lige til at fjerne igen
- Producenten anbefaler, at produktet kun anvendes til ”privat brug”
Bowflex Max Trainer M6i Crosstrainer
- Vægt: 68 kg
- Størrelse (LxBxH): 117 x 66 x 163 cm
- Computer: Alt hvad du kan drømme om af informationer
- Justerbar modstand: Computerkontrolleret med 16 niveauer
- Justerbar trinhøjde: Computerkontrolleret
- Pulsmåler: Ja – trådløst pulsbælte med Bluetooth forbindelse
- Håndtag: Ja
- Maksimal brugervægt: 136 kg
Med Bowflex Max Trainer M6i Crosstrainer får du ikke bare en stepmaskine, men en fuldblods crosstrainer med stort farvedisplay og alt til faget hørende. Det giver dig en maskine, som har taget det bedste fra begge verdener, og kombineret det på finurlig vis til et virkelig seriøst træningsredskab til din hjemmetræning.
Et helt træningsunivers
Med et abonnement på tjenesten MAX! JRNY får du adgang til et helt træningsunivers, hvor du kan få vist videoworkouts på skærmen på crosstraineren. På den måde kan du få det samme boost til din hjemmetræning, som hvis du tog til holdtræning i det lokale fitnesscenter.
Du kan også vælge at løbe derudad gennem billedskønne landskaber fra hele verden. F.eks. langs smalle bjergveje med udsigt over idylliske dale. Eller gennem franske vinmarker og landdistrikter med store slotte, store broer og andre fantastiske bygningsværker.
MAX! JRNY lærer også dit træningsmønster at kende, og kommer på baggrund af dette med forskellige anbefalinger til, hvordan du kan træne endnu mere effektivt. Samt hvordan du effektivt kan reducere risikoen for skader.
Du kan også bare vælge at følge et afsnit af din yndlingsserie på Netflix, mens du træner.
Som noget helt særligt kan du desuden få en MAX! JRNY app til din smartphone, som giver dig adgang til yogaprogrammer og afslappende meditation til din restitution.
Det allerbedste er næsten, at det første års abonnement på MAX! JRNY er med i prisen. Samt et 14 minutter langt træningsprogram der booster både forbrænding og kondition.
Fortjener altid at stå fremme
Så er du virkelig seriøs med din træning, er Bowflex Max Trainer M6i Crosstrainer en fantastisk investering. For ja, prisen er tæt på 32 gange så høj som de billigste stepmaskiner i gennemgangen. Men den er dejlig, og så ser den så sej ud, at den altid fortjener at stå fremme.
Så kan alle som kommer forbi, se, at du virkelig er seriøs med din hjemmetræning.
- Kombineret crosstrainer og stepmaskine i en og samme maskine – ideel til hjemmetræning
- Mulighed for guidet træning via MAX! JRNY abonnement og træningsråd baseret på dine træningsrutiner
- Høj sikkerhed med 200 % mindre pres på dine led end ved løb på løbebånd eller landevej
- Kombinerer flere træningsmaskiner i én: Crosstrainer, stepmaskine og løbebånd
- Prisen er vanvittig høj – men du får en maskine, som kan klare al din cardiotræning
- Kræver masser af plads – men omvendt er det ikke en maskine, du ønsker at gemme væk
Billig Fitness Hjemme stepmaskine med sadel
- Vægt: 16 kg
- Størrelse (LxBxH): 80,5 x 49 x 74 cm
- Computer: Hastighed, tidsforbrug, kalorieforbrug og tilbagelagt afstand
- Justerbar modstand: Ja, ved hjælp af 1,5 kg svinghjul med remtræk
- Justerbar trinhøjde: Nej
- Pulsmåler: Nej
- Håndtag: Nej, men saddel
- Maksimal brugervægt: 100 kg
Med Billig Fitness Hjemme stepmaskine med sadel får du en anderledes stepmaskine, som gør det muligt at dyrke steptræning, mens du sidder ned. Det gør det muligt at få trænet lår- og sædemuskler på en mere skånsom måde – og samtidig få pulsen op, så du får en bedre kondition.
Det gør stepperen perfekt til genoptræning efter skader eller operationer.
Stepperen fungerer altså med andre ord mere som en motionscykel – bare med steppedaler i stedet for almindelige cykelpedaler.
Det er genialt. For det gør det muligt, også at bruge stepmaskinen stående. Altså kan du træne, som du har lyst og kræfter til – og sadlen kan selvfølgelig justeres, så den passer til netop dig.
Manuel justerbar modstand
Som noget helt særligt har Billig Fitness Hjemme stepmaskine med sadel indbygget en manuel justerbar modstand i form af et svinghjul på 1,5 kg, som sidder under sadlen. Ved hjælp af et remtræksystem kan du øge belastningen, så modstanden svarer til dit træningsniveau.
Ved hjælp af den indbyggede computer kan du overvåge dine præstationer, og løbende se data for hastighed, tidsforbrug, kalorieforbrug og tilbagelagt afstand. Men underligt nok ikke antal skridt.
- En anderledes og mere alsidig form for stepmaskine på grund af den monterede sadel
- Mulighed for manuel justering af modstanden ved hjælp af det 1,5 kg tunge svinghjul
- Kan bruges både stående og siddende – perfekt til dig, som træner op efter en skade
- Mere pladskrævende – både ved brug og opbevaring
- Vil helt sikkert trigge spydige kommentarer om din hjemmetræning på grund af sadlen
Bowflex Max Trainer M8i Crosstrainer
- Vægt: Ikke angivet
- Størrelse (LxBxH): 125 x 78 x 166 cm
- Computer: 6 programmer
- Justerbar modstand: Computerkontrolleret med 20 niveauer
- Justerbar trinhøjde: Computerkontrolleret
- Pulsmåler: Ja
- Håndtag: Ja
- Maksimal brugervægt: 136
Bowflex Max Trainer M8i Crosstrainer er storebror – og den nyere model – til Bowflex Max Trainer M6i Crosstrainer, som vi gennemgik lidt længere oppe på siden.
Her får du mere af alt det, du kender fra M6i – og bedre display, nye forbedrede håndtag og endnu flere modstandsniveauer end på M6i’eren.
Specialudviklet træningsprogram booster din forbrænding og kondition
Ligesom på M6i kan du vælge mellem 6 træningsprogrammer og bruge den indbyggede Max! Intelligence til at tilpasse dine træningsprogrammer, så de passer perfekt til dit nuværende niveau og de mål, du har sat dig.
Desuden kan du også få glæde af det særligt udviklede intervaltræningsprogram på 14 minutter, som er specielt designet til maskinen. På trods af den korte – men væsentligt mere overkommelige – længe på træningsprogrammet, får du brændt en masse kalorier af under træningen, samtidig med at din efterforbrænding skyder i vejret, grundet de korte, men også ret intense træningsintervaller, som programmet er opbygget af.
Så lød M6i som et godt valg til din hjemmetræning, er Bowflex Max Trainer M8i Crosstrainer det endnu bedre valg.
- Alle de samme fordele som den lidt mindre og ældre M6i model
- Bedre display, nye forbedrede håndtag og endnu flere modstandsniveauer
- Mulighed for guidede træningspas og forslag til forbedring af din træning
- Endnu dyrere end M6i modellen – men også endnu dejligere
- Fylder en del, men kan let flyttes rundt på to små hjul foran
Odin PRO Step 1200 Trappemaskine
- Vægt: 108 kg
- Størrelse (LxBxH): 91 x 132 x 180 cm
- Computer: Tid, distance, kalorier, program, hastighed m.v.
- Justerbar modstand: Rembaseret
- Justerbar trinhøjde: Ja
- Pulsmåler: Enten via håndpuls eller pulsbælte (tilkøb)
- Håndtag: 2 forskellige sæt
- Maksimal brugervægt: 150 kg
Odin PRO Step 1200 Trappemaskine er en kombineret stepmaskine og helkropstræner, som træner både over- og underkrop på en gang. Og kommer i samme høje og solide kvalitet som de træningsmaskiner, du finder i dit lokale fitnesscenter.
Kort sagt er der ikke sparet på noget – heller ikke prisen.
God til opvarmning før styrketræning
Netop fordi Odin PRO Step 1200 Trappemaskine er en helkropstræner, er den samtidig også velegnet til opvarmningen før din styrketræning. For her får du trænet alle dine muskler, sat gang i blodomløbet og får pulsen op, så du kan yde mere.
Mere en trappemaskine end en stepmaskine
Lige som på en almindelig stepmaskine kan du vælge at tage små steps, som du kender det fra f.eks. et stepbræt. Men du kan også aktivere den indbyggede modstand, så du føler, at du hele tiden tager et skridt opad – og får belastet både musklerne og kredsløbet mere i stil med, hvordan det opleves at gå på en rigtig trappe.
Indbygget pulsmåler
Ved hjælp af den indbyggede computer kan du hele tiden følge med i din træning – og hvor lang tid og hvor lang distance, du har gået. Samt hvor mange kalorier, du har forbrændt. Og vælge program og se din øjeblikkelige hastighed.
Derudover kan du også få vist din puls. Enten målt på den indbyggede håndpulsmåler på de to inderste greb på trappemaskinen. Eller ved at tilkøbe et pulsbælte, der kan tilsluttes maskinen for at få en mere præcis måling.
Så vil du have den ultimative stepmaskine – uden at købe en crosstrainer – og en træningsoplevelse som i træningscenteret, er der kun ét valg: Odin PRO Step 1200 Trappemaskine.
- En trappemaskine i robust træningscenter-kvalitet
- Træn hele kroppen på en gang – og få mere ud af din træning
- God til cardio, kondition, helkropstræning og opvarmning før styrketræning
- Dyr – ekstrem dyr – men så er kvaliteten også, som du kender den fra maskinerne i fitnesscenteret
- Den tungeste maskine i gennemgangen – men nem at flytte på indbyggede transporthjul foran
Sådan vælger du den bedste stepmaskine til din hjemmetræning
Som du kan se, findes der generelt to forskellige typer af stepmaskiner. De små, simple modeller, der næsten ingenting fylder – men kan det, som en stepper skal kunne. Og så de kæmpestore modeller, der udseende- og størrelsesmæssigt minder om en crosstrainer. Men typisk kun kan bruges som en avanceret stepmaskine.
Men hvilken type er den rigtige til netop din hjemmetræning? Det får du en guide til at finde ud af her:
Bestem dine træningsmål
For at blive bedre klædt på til hvilken stepmaskine du skal vælge, skal du allerførst have afklaret, hvad du skal bruge en stepmaskine til i dit hjemmetræningspas.
Typisk handler det enten om:
Kalorieforbrænding og kondition
Her er det vigtigt, at du finder en model, der giver dig mulighed for at justere modstandsniveauet på de pedaler, du går på, når du bruger stepmaskinen. Eller gør det mulig at justere ”højden på trinene”, så det bliver mere anstrengende at gå på stepperen.
Skal det være virkeligt avanceret kan du også vælge en af de store modeller, som tilbyder specifikke træningsprogrammer til cadio-træning.
Muskelstyrke og toning af ben og balder
Igen er det vigtigt, at du kan justere modstanden på pedalerne – eller højden. Samt at pedalerne er stabile, og giver dig et godt afsæt, når du virkelig skal give den max gas ”op ad trappen”.
Genoptræning eller lav-impact træning
Har du brug for en stepmaskine til genoptræning af muskler eller led, skal du sørge for, at dens indstillingsmuligheder giver mulighed for skånsom optræning.
Eventuelt kan du vælge en model, der har indbygget en sadel, du kan sidde på under træningen. Så kan du starte stille og roligt i siddende position – og så gradvist komme op at stå i pedalerne.
Fastsæt dit budget
Generelt ligger stepmaskiner i 3 forskellige prislag – uden at det nødvendigvis betyder, at de billigste er de dårligste. I stedet handler prisen meget om funktionalitet – og typen. Altså hvordan maskinen er opbygget.
Så har du kun brug for en simpel stepmaskine uden de store indstillingsmuligheder til din hjemmetræning, er der ingen grund til at købe en model, der er meget dyrere, og kan mere, end du har brug for.
Men inden for hver enkelt prislag vil kvaliteten – særligt når det kommer til stabiliteten og følelsen af, at den kan holde til selv et voldsomt træningspas – typisk være bedre, når du vælger en dyrere model i prisklassen.
De 3 prisklasser kan kort opsummeres sådan her:
- Under 1.000 kr.: Mini-stepmaskiner er ideelle til dig, der ikke har brug for en masse indstillingsmuligheder. Eller en masse fancy målepunkter til at følge fremdriften i din træning med.
- 1.000-3.000 kr.: Modellerne i denne prisklasse har typisk flere valgmuligheder i indstillingerne og kan oftest også måle mange flere parametre, så du nemmere kan spore effekten af din træning.
- Over 3.000 kr.: Her finder du de mere avanceret stepmaskiner med flere funktioner, en mere robust opbygning og en konstruktion og størrelse, der minder meget om crosstrainere.
Plads og opbevaring
Før du går i gang med at forelske dig i en stepmaskine, er det en god idé at finde ud af, hvor meget plads du har til maskinen. Særligt hvis du ikke har oceaner af plads til din hjemmetræning. Og f.eks. bruger stuen eller soveværelset som træningscenter.
Så mål, hvor meget plads du har til maskinen i det setup, du har, når du træner. Og brug det som udgangspunkt for dit valg af størrelsen på din stepmaskine.
Husk også, at det er en god idé, at der er rigeligt med friplads omkring maskinen. Så du f.eks. ikke støder ind i andre maskiner eller andet inventar, hvis du ved et uheld skulle træde ud af maskinen. Eller falde ned af den.
Glem ikke opbevaringen af maskinen
Har du ikke plads til, at maskinen kan stå fremme hele tiden, er det også vigtigt at finde ud af, hvor du kan få plads til at opbevare dem. Her glemmer mange at måle frihøjden, hvis de f.eks. tænker, at de lige kan skubbe stepperen ind under sofaen, når den ikke er i brug.
Vælger du en af de helt store og meget tunge modeller, er det også en god ide at tjekke, om den har hjul, du kan flytte den med. Samt hvordan hjulene er konstrueret. For er der bare tale om nogle små, smalle metal- eller plastikhjul, du kan vippe maskinen over på, kan de nemt give grimme spor på gulvet. Særligt, når først maskinen vejer omkring 100 kg.
Hvilke typer stepmaskiner kan du vælge mellem
Som allerede nævnt hænger prisen på stepmaskinen tæt sammen med, hvilken type maskine der er tale om. Og det samme gør pladsbehovet.
Ser vi på typerne, kan de kort beskrives sådan her:
Kompakte stepmaskiner (Mini-stepmaskiner under 1.000 kroner)
Denne type stepmaskine fylder ikke alverden. Det gør den perfekt til hjemmetræning, fordi du nemt kan gemme den af vejen under en sofa eller inde i et skab, når du ikke træner på den.
Til gengæld har den typisk færre funktioner, og viser oftest kun de mest grundlæggende informationer om dit træningspas. F.eks. antal skridt eller tilbagelagt distance. Og hvor lang tid dit træningspas har været.
Men er du primært ude efter en maskine, der kan give dig noget konditionstræning, er den ganske udmærket til formålet – og billig. Typisk under eller lige omkring 1.000 kroner alt efter kvaliteten og stabiliteten.
Twist-stepmaskiner
Twist-stepmaskiner kan både simulere op-og-ned og sideværts bevægelser, som også aktiverer de skrå mavemuskler. Så udover at træne musklerne i balder, lår og lægge og give dig noget cardio-træning, kan de også bruges til at træne mavemusklerne.
Samtidig giver denne type maskiner oftest flere forskellige indstillingsmuligheder – enten modstanden eller højden på pedalerne. Desuden får du oftest også flere oplysninger om hvert enkelt træningspas. Samt mulighed for at vælge mellem forskellige træningsprogrammer på de dyreste modeller.
De helt store stepmaskiner
Vil du virkelig give dig selv de bedste muligheder for at få mest ud af din step-træning, skal du op i en af de helt store modeller. Her får du en maskine på op til over 100 kg, som står virkelig stabilt fast. Og er udstyret med flere forskellige former for håndtag, pulsmåling og en kæmpe skærm, hvor du dels kan indstille maskinen, og dels følge træningsvideoer. Eller ”steppe” rundt i billedskønne landskaber, ligesom du kan få til skærmen på en af de dyrere motionscykler.
De helt store maskiner kommer typisk med flere forskellige træningsprogrammer og nogle seriøst stabile og indstillelige pedaler, som for alvor kan give dig et solidt underlag til dit træningspas.
Men prisen er også derefter.
Vigtige funktioner, du bør overveje
Som allerede kan de billigste modeller sjældent indstilles særlig meget. Men jo dyrere model stepper du vælger, jo flere indstillingsmuligheder får du i form af:
- Modstandsniveauer: Jo flere modstandsniveauer, jo bedre kan du tilpasse intensiteten og sværhedsgraden af din træning. De største og dyreste modeller tilbyder helt op til 30 forskellige modstandsniveauer – fra de helt lette og velegnede til genoptræning og til de virkelig udfordrende og strabadserende til dig, der dyrker intensiv muskel- og cardio-træning.
- Træningsprogrammer: Når du kommer op i de modeller, der koster over 1000 kroner, vil det oftest være muligt at vælge mellem forskellige, forudindstillede træningsprogrammer. Programmerne tilpasser typisk stepmaskinen til en bestemt type træning. Men kan også anvendes til at skabe variation i din træning.
- Indbygget skærm: Selv de helt billige maskiner har typisk en skærm, der viser oplysninger om f.eks. tid, kalorier, skridt og hastighed. Det er med til at gøre træningen mere motiverende. Kommer du op i de større og dyrere modeller, bliver det oftest muligt at få vist flere data om din træning. Samt – som allerede nævnt ovenfor – få adgang til guidede træningspas med live trænere. Eller få noget smukt at se på, mens du ”okser op ad trapperne”.
Vigtige egenskaber for stabilitets- og kvalitetsoplevelse
Udover funktionerne på maskinen, handler det også om tryghed under brug. Jo mere stabil og solid maskinen føles at bruge, jo mere tryg bliver du ved at bruge den. Og jo større er chancerne for, at du rent faktisk får den brugt.
Det handler primært om:
Stabilitet
Jo mere stabilt og solidt, maskinen er konstrueret, jo mere robust føles den at bruge. Og jo bedre står den fast under brug.
Derfor er det vigtigt at tjekke, hvor kraftigt understellet på maskinen er – og hvor meget den vejer. For jo kraftigere understel og jo større vægt, jo mere stabil opleves den at bruge.
Pedalerne
Solide pedaler med en skridsikker overflade giver dig et meget bedre fodfæste, når du træner. Og er der en lille forhøjning rundt langs fronten og den forreste del af pedalerne, undgår du, at fødderne glider ud af pedalen, når det går rigtig stærkt.
Samtidig er det også vigtigt, at den ”stang” pedalerne sidder på – og lejerne ”stangen” er fastgjort på på rammen af stepmaskinen – føles solid og robust. Her foretrækker de fleste, at ”stangen” er lavet af stål i stedet for plastik.
Håndtag
Der findes to forskellige former for håndtag på en stepmaskine. Eller rettere tre:
På de billigste og mindste modeller er der typisk ikke nogen håndtag overhovedet. Det gør det nemt at sætte stepperen væk efter brug.
Du kan også få stepmaskiner med håndtag, som sidder fast med elastikker på rammen af stepmaskinen. De kan bruges som træningselastikker under træningen, så du også kan få trænet musklerne i dine arme og din ryg under træningen. Men er ikke særligt bevendte at holde fast i for at stå mere stabilt på maskinen.
Er det den form for håndtag, du gerne vil have, skal du vælge en stepmaskine med fastmonterede håndtag. På de mindre modeller fås de i form af et cykelstyrslignende håndtag, der er monteret på stellet. Og på de helt store modeller er der oftest flere forskellige typer håndtag, du kan tage fat i. Alt efter op du står ret op og ned. Eller læner dig ind over maskinen, når du stepper.
Støjniveau
Det er ikke fordi, en stepmaskine som sådan larmer i sig selv. Men under brugen kan vibrationerne fra maskinen godt forplante sig i gulvet. Særligt hvis maskinen i sig selv er let, og derfor flytter sig en del, når du kører et intensivt træningspas.
Så bor du i en lejlighed med underboer, kan det være en god idé at overveje, om du skal anskaffe en støjdæmpende måtte. Særligt hvis du træner om aftenen eller i weekenderne. Er måtten samtidig skridsikker, kan det også holde stepperen på plads under de intensive intervaller i løbet af dit træningspas.
Webshoppens troværdighed
En sidste vigtig detalje er troværdigheden og kundeserviceniveauet i den webshop, som du overvejer at købe din nye stepmaskine hos.
Her kan du med fordel vælge at købe din stepmaskine hos en af de webshops, vi henviser til i gennemgangen. For udover at have tjekket op på de forskellige stepmaskiner, har vi også tjekket de forskellige webshops kundetilfredshed og score på TrustPilot og andre vurderingstjenester på nettet.
Så holder du dig til at købe hos de webshops, vi anbefaler, har du meget større sikkerhed for at få en god kundeoplevelse – og hurtig levering – når du bestiller din nye stepper.
Sådan kommer du trygt og sikkert i gang med at træne på din nye stepmaskine
Men hvad så, når du får din nye stepmaskine hjem? Hvordan kommer du så i gang med at bruge den uden at risikerer at overanstrenge dig? Eller komme ud for uheld, fordi du ikke kender maskinen godt nok endnu?
Vil du gerne have den mest trygge og sikre opstart på at bruge en stepmaskine i dine hjemmetræningspas, bør du:
1. Start langsomt
Læg stille og roligt ud med et moderat tempo og korte træningspas. På den måde reducerer du risikoen for at overbelaste muskler og led, så du bliver øm eller skadet. Øg derefter gradvist intensiteten og varigheden af dine træningspas på stepperen.
2. Hold balancen
Er du helt nybegynder i at bruge en stepmaskine, kan det være en god idé at anskaffe en stepmaskine med stationære håndtag.
Alternativt kan du lægge ud med at stille stepperen hen til en væg, så du kan støtte hænderne på den for at få mere stabilitet under dine første træningspas på maskinen. Og have noget, du kan gribe ud efter, hvis du er ved at miste balancen.
3. Få styr på teknikken
Det er med en stepper, som det er med at cykle. Først skal du lære at mestre teknikken. Og når du først har gjort det, bliver det hele meget nemmere.
Her handler det især om at holde ryggen ret og fokusere på at bruge musklerne i benene i stedet for at trække med armene. Det sidste er særligt en udfordring i starten, hvis du har anskaffet dig en stepper med håndtag.
4. Lyt til kroppen
Ligesom med alle andre former for træning, er det vigtigt, at du lytter ekstra godt efter kroppens signaler, når du starter op. Stop, hvis du oplever smerter, eller tag en pause, hvis du bliver for træt. Det er heldigvis nemmere, når du træner alene derhjemme, end hvis du står i et træningscenter. For derhjemme er der ikke nogen, der griner af dig.
Følger du disse 4 enkle råd, får du det bedste udgangspunkt for din træning med din nye stepper.
Nu er resten op til dig
Sådan. Nu har du fået overblik over de 10 mest populære stepmaskiner på markedet – fra de helt billige modeller til 4-500 kroner og op til de dyreste på tæt ved 20.000 kroner.
Samt en guide til, hvordan du vælger den rigtige. Og 4 gode råd til at komme sikkert i gang med træningen på din nye stepper.
Så nu er resten så at sige op til dig. Rul op, hold de enkelte modeller op mod punkterne i guiden, og få en god købsoplevelse hos udvalgte danske webshops, der sælger stepmaskiner.
Bedøm guiden
Klik på en stjerne